Капітан Київ
  • /

«Капітан Київ» провів благодійну екскурсію на підтримку відновлення Стіни Пам'яті

28 листопада відбулася благодійна екскурсія Байковим кладовищем. Усі зібрані з неї кошти пішли в фонд АРВМ, на підтримку відновлення Стіни Пам'яті.

Дякуємо всім, хто долучився до екскурсії!

Разом ми робимо можливим здійснення великої справи!
«Капітан Київ», у партнерстві з Фондом Збереження культурної спадщини Ади Рибачук та Володимира Мельніченка АРВМ, організували благодійну екскурсію «Байкове кладовище» на підтримку відновлення Стіни Пам'яті.

Провела екскурсію гідеса Валентина Прибиткова, авторка багатьох тематичних екскурсій Києвом, членкиня Всеукраїнської асоціації гідів.

Екскурсію відвідало 60 гостей. Разом ми зібрали 12900 грн.

«Капітан Київ» завітав до музею-майстерні АРВМ й передав особисто Володимиру Мельниченку благодійний збір та пам'ятне фото всіх учасників на фоні Стіни.
На екскурсії гості прогулялися стародавнім цвинтарем Києва, побачили скульптури та склепи, яким майже 200 років, поховання видатних особистостей України та дізналися маловідомі факти про них. Також почули історію одного з наймасштабніших меморіалів світу — Стіни Пам'яті, варварськи знищеного радянською владою.
Про організаторів
Фонд Збереження культурної спадщини Ади Рибачук та Володимира Мельніченка працює з лютого 2020 року. Серед головних його цілей — захист та популяризація творчості АРВМ, відновлення Стіни Пам'яті та створення музею майстерні з роботами Ади Рибачук та Володимира Мельніченка.
Організувавши благодійну екскурсію, «Капітан Київ» підтримав діяльність фонду та показав важливість відновлення культурної спадщини Києва та його історії.
Стіна Пам'яті та крематорій
Стіна Пам'яті – наймасштабніший твір українського монументального мистецтва, що створювався в комплексі з київським крематорієм як частина Парку пам'яті. Її авторами є дует київських художників-монументалістів Ада Рибачук та Володимир Мельніченко (АРВМ). Ця просторова архітектурно-скульптурна композиція присвячена темі життя й смерті та насичена багатозначними метафорами й символами. Довжина підпірної стіни пагорба — 200 м, висота — близько 4 метрів.
Художники працювали над Стіною Пам'яті протягом тринадцяти років, але в 1981 році, коли робота була закінчена і залишилося нанести кольоровий шар, керівництво держави заборонило художникам її завершувати , бо сюжети на Стіні «суперечили комуністичним ідеалам і засадам соціалістичного реалізму».

Тоді горельєфи було закрито металевими листами. На початку 1982 почали заливати бетоном. Відтоді рельєфи заховано під кам'яними мурами.


Зараз, з ініціативи фонду АРВМ, на Байковому кладовищі тривають роботи з відновлення горельєфів Стіни. В 2021 році центральну композицію «Берегиня» повністю очистили від бетону. Але це тільки 5% від усієї площі.
Долучитись до допомоги можна, зробивши будь-який комфортний внесок на рахунок благодійного фонду.